De start van Loslaeter

Een zoektocht naar rust, natuur en vrijheid

Onze eigen behoefte aan contact met de natuur, de droom om kinderen terug dichter bij de natuur te brengen, een aantal inspirerende voorbeelden en een mooie vriendschapsband. Zo ontstond een plan.

Voelen dat veel kinderen zoeken naar ontladen & loslaten in onze overprikkelende wereld en een bezoek aan de stadspermacultuurtuin Losæter in Oslo. Zo ontstond een naam. 

Een prachtige samentuin in Sint-Niklaas en fijne eigenaars. Zo vonden we een locatie.

Waar Loslaeter vzw voor staat

Missie

Kinderen duurzaam kansen geven om te groeien in verbinding met de natuur, zichzelf en anderen.

Visie en waarden

Connectie met natuur

Activiteiten vinden altijd buiten plaats in een natuurlijke, stimulerende omgeving.

Vrijheid

Kinderen en begeleiders gaan in op impulsen in het nu door veel tijd voor vrij (risicovol) spel. Connecteren met je eigen kern en van daaruit mogen creëren.

Gelijkheid en op faire basis

Een zo inclusief mogelijke groep is ons streefdoel.
We gebruiken, oogsten en eten niet meer dan nodig om onze voetafdruk in balans te houden. Voor de maaltijden en tussendoortjes zoeken we lokale  leveranciers.

Zorg voor mensen

Vriendelijkheid, zachtheid en mildheid. Comfort van kinderen én begeleiders staat voorop. Aandacht voor de ieders (basis)behoeften, ademruimte voor iedereen. Daarom werken we met voldoende begeleiders.

Zorg voor de aarde

We stimuleren kinderen een voelende band met de natuur aan te gaan via ervaringsgerichte kennisoverdracht. Begrijpen hoe al wat leeft met elkaar samenhangt en zelf zorg kunnen dragen, is cruciaal voor deze generatie kinderen en de toekomst van onze planeet.

Kansen geven

Een kans voor elk kind

Elk kind verdient een kans om zichzelf te ontwikkelen in de natuur. Met Loslaeter vzw zorgen we ervoor dat kinderen die normaal uit de boot vallen, bijvoorbeeld door (kans)armoedeproblematieken, ook deel kunnen uitmaken van een zorgeloze dag in de natuur.

Elke activiteit voorzien we een aantal vrije plaatsen, specifiek voor een doelgroep die het niet zo gemakkelijk heeft.

Loslaeter vzw werkt met externe partnerorganisaties gespecialiseerd in (kans)armoede en schoolnetwerken om deze plaatsen in te vullen.

Kansen voor begeleiders

Loslaeter vzw geeft nieuwe begeleiders de nodige opleiding en toegang tot onze gestructureerde activiteitendatabase.

Zo zorgen we dat elke begeleider ook zichzelf kan ontwikkelen. Bovendien beperken we sterk het aantal kinderen per begeleider, zodat het mogelijk is om diepere 1:1 interacties te hebben tussen begeleider en kind.

Kansen voor de natuur

Loslaeter vzw implementeert de principes van permacultuur. Dat betekent dat we ook een positief ecologische impact willen maken.

Concreet betekent dit een ecologische verbetering van onze locaties door:

  • Met kinderen en begeleiders te moestuinieren en kennis over de natuur door te geven
  • Ecologisch te diversifiëren

Hoe kan ik helpen?

Partners

Kan je als organisatie bijdragen aan Loslaeter vzw? Dan zitten we graag eens samen. We zoeken onder meer naar volgende partnerships:

  • Organisaties met ervaring in sociale uitsluiting en/of kansarmoede
  • Organisaties met ervaring in geestelijke gezondheidszorg of specifieke zorgbehoeften bij kinderen
  • Samenwerkingen met woonzorgcentra om met een groep kinderen een permacultuur moestuin te starten en verbinding met bewoners mogelijk te maken

Sponsors

Wil je als bedrijf graag een positief doel sponsoren in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Dan werken we graag een maatwerk sponsorplan uit waarbij we kijken naar de juiste mix van concrete doelen op vlak van ecologie en/of welzijn.

Vrijwilligers

Steek je graag zelf je handen uit de mouwen en sta je open voor vrijwilligerswerk? Dan voegen we je graag toe aan onze lijst met vrijwilligers. Afhankelijk van je eigen wensen en mogelijkheden proberen we je een plekje te geven binnen onze organisatie. Aanmelden als vrijwiller kan je hier.

 

Jobstudenten

Heb je een hart voor natuur en/of kinderen? Wil je graag ervaring met de Loslaeter visie? Schrijf je dan in als Loslaeter jobstudent!

Educatief begeleiders

Ben je leerkracht, opvoeder, therapeut of heb je andere relevante ervaring met kinderen? Heb je tijd vrij in de schoolvakanties om als bijverdienste bij ons aan de slag te gaan? Meld je dan aan als educatief begeleider!

 

Marieke & Maite

Hoi! Wij zijn Marieke (mama van 3 en leerkracht) en Maité (mama van 2, ergo- en kindertherapeut). We houden van kinderen en het authentieke spel die kinderen brengen. Een tak is een brug, een blad is confetti. Dat spel combineren we in de grootste speeltuin: de natuur. Samen met je kind gaan we op avontuur. Lerend, niet belerend. Begeleid, niet geleid.

Wij hopen jou en je kinderen te verwelkomen op 1 van onze activiteiten!

Marieke & Maité

PS: Heb je een waardevolle toevoeging of wil je graag samenwerken? We wachten op jouw contact!